Vařená hovězí roláda s řapíkatým celerem, cibulkami a karotkou

Vařená hovězí roláda s řapíkatým celerem, cibulkami a karotkou

Když přemýšlíte nad slavnostním, ale ne příliš těžkým obědem, závitky plněné zeleninou jsou ta správná volba. Přesvědčte se sami, že se dá kvalitní maso naplnit i něčím lákavějším než jen okurkou a vařeným vajíčkem. A navíc se po tomto jídle netloustne.

Co budete potřebovat na 4 porce:

1,5 kg hovězího hrudí nebo žeber bez kosti, vcelku

sůl a mletý pepř

8 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, 2 tobolky kardamonu, 1 hřebíček

1 lžíce sušených hub

5 řapíků celeru, oloupaná vrchní vlákna

5 mrkví, oloupaných

svazek jarní cibulky, očištěné

svazek hladkolisté petržele

černý chléb k podávání

Postup:

Plát masa otřete vlhkou utěrkou, pořádně osolte, opepřete a koření vmasírujte do masa. Na kraj po celé délce masa položte těsně vedle sebe řapík celeru, podélně rozkrojenou mrkev, cibulku s natí a několik snítek petržele.

Maso sviňte z delší strany na roládu, ovažte kuchařským provázkem a vložte do kastrolu. Zalijte vroucí vodou, aby bylo ponořené a přiveďte k varu. Přidejte celé koření, houby, cibuli, zbylou petržel, stáhněte plamen a vař- te na velmi mírném ohni tzv. táhnutím 2–3 hodiny, skoro doměkka.

Pak přidejte mrkev, po 20 minutách celer a nakonec celé cibulky s natí. Vařte dále, dokud není zelenina a maso úplně měkké.

Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte červenou řepu, nejlépe v rukavicích. Promíchejte ji s olejem, křenem, octem, petrželkou a dochuťte solí a medem.

Maso vyjměte z vývaru, krájejte na plátky a podávejte podlité trochou vývaru s vařenou zeleninou, černým chlebem a salátem z červené řepy.

Na salát:

2 bulvy červené řepy

1 lžíce olivového nebo lněného oleje

2 lžíce jemně strouhaného křenu

2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy

1 lžička medu nebo javorového sirupu

1 lžíce petrželky

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.