Lehoučký citrónový koláč

Lehoučký citrónový koláč

Dezert, který není hutný, ale přesto dokáže leckoho odzbrojit svou lahodnou štiplavou chutí, patří mezi klasické francouzské zákusky. Má hned několik variant, my vám přiblížíme tu s nadýchaným sněhem. Citróny mají schopnost aktivovat zažívání, a tak urychlí trávení.

Ingredience:

Těsto:

  • 250g hladké pšeničné mouky
  • 130g másla
  • žloutek z 1 vejce
  • 1 dl vlažné vody
  • špetka soli a cukru

Náplň

  • 500 ml plnotučného čerstvého mléka
  • 4 celá vejce (rozdělte je na žloutky a bílky)
  • 35 g hladké mouky
  • 80 g třtinového hnědého cukru
  • 30 g moučkového cukru
  • kůra a šťáva ze 2 citrónů
  • sůl

Ze všech ingrediencí na korpus vypracujte hladké a pevné těsto a dejte ho na půl hodiny odpočinout do chladu.

Potom jej pomocí válečku vyválejte na asi 7 mm tenkou placku a vyložte s ní kulatou koláčovou formu. Dbejte na to, aby těsto pořádně přilnulo k formě, přebytečné části na okrajích odřízněte. Aby se na korpusu nevytvořily během pečení nežádoucí vzduchové bubliny, ještě před ním jej na několika místech propíchejte vidličkou. Těsto nechte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 210°C.

Do středně velkého kastrůlku nalijte mléko, přisypte citrónovou kůru, cukr a mouku a na malém plamenu vše zahřívejte do chvíle, než směs začne houstnout.

Následně ji dejte mimo sporák a čekejte, až zchladne na přibližně pokojovou teplotu. Až nyní do směsi přidejte žloutky a šťávu z citrónů. Vše šlehejte do jemné husté pěny. Náplň pak nalijte na připravené zchladlé těsto a dejte jej znovu péct, tentokrát na 170°C asi 30 minut.

Z bílků, které zbyly po oddělení žloutků, a špetky soli a cukru ušlehejte tuhý sníh, který nakonec dejte na vrch koláče, který vrátíte zpět do trouby vyhřáté na 110°C na dalších 11 minut. Sníh by měl být lehce nahnědlý a tvořit krustu.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.