3 netradiční recepty na štrúdl: Jogurtový, tažený a bramborový

3 netradiční recepty na štrúdl: Jogurtový, tažený a bramborový

Štrúdl patří na podzimní stůl! Zkuste tentokrát něco jiného a pusťte se do závinu podle našich receptů.

Závin z jogurtového těsta s jablky a hruškami

Co budete potřebovat:

Na těsto:
150 ml bílého jogurtu
140 g hery
300 g hladké mouky
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
vejce s troškou mléka na potření
moučkový cukr na posypání

Na náplň:
asi 400 g jablek
400 g hrušek
skořice
cukr krystal
hrst strouhanky

Postup:

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte na plátky nakrájenou heru. Kulatým nožem zapracujte jogurt a žloutek a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout. Jablka a hrušky oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Těsto rozdělte na tři stejně velké části a na pomoučeném vále vyválejte z každé tenký plát. Každý plát postupně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, posypte ho nasucho opraženou strouhankou, cukrem a skořicí. Do středu plátu podélně nasypte směs ovoce. Jednu stranu přeložte přes ovoce, těsto potřete vejcem rozkvedlaným s troškou mléka, přes ně přeložte protější stranu a opět potřete vejcem. Záviny postupně upečte v předehřáté troubě při 180 °C. Po vychladnutí je nakrájejte na řezy a pocukrujte.

Tradiční tažený závin s jablky a vínem

Co budete potřebovat:

Na těsto:
350 g hladké mouky
1 vejce
1,5 dl mléka
20 g másla
1 lžička octa
špetka soli
hladká mouka na posypání utěrky
žloutek
trochu mléka na potření
máslo na potření
moučkový cukr na posypání.

Na náplň:
700 g oloupaných jablek
300 g kuliček hroznového vína
asi 100 g krupicového cukru (nebo i méně)
80 g strouhanky
10 lžic rozpuštěného másla
2 lžíce rozinek

Postup:

Na vál prosejeme mouku se solí, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěného máslo a ocet. Přidáme vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odpočinout. Připravené těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl těsta položíme na utěrku posypanou moukou a rozválíme ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujeme do všech stran, až je těsto velmi tenké. Poklademe ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypeme krupicovým cukrem a rozinkami, poklademe kuličkami hroznového vína, poprášíme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Okraje těsta zahneme a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a překlopíme na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujeme i druhý díl těsta.

Bramborový závin s jablky

Co budete potřebovat:

Na těsto:
250 g hrubé mouky
160 g vařených brambor
80 g másla
1 vejce
asi 1 dl mléka
10 g cukru
10 g droždí
špetka strouhané citronové kůry
špetka soli
mouka na vál
moučkový cukr na posypání.

Na náplň:
700 g jablek
100 g másla
60 g strouhanky
hrst loupaných mandlí
hrst rozinek
cukr podle chuti
1 lžička mleté skořice
trochu rumu (nemusí být)

Postup:

Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme ještě mléko a zaděláme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozprostřeme na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem a případně ještě pokapeme rumem – pokud vám z dob před prohibicí doma nějaký zbyl… (závin bude voňavější).

Na závěr jablka posypeme strouhankou, kterou jsme předtím lehce osmahli na troše zbylého másla. Těsto opatrně stočíme do závinu, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout. Pak ho potřeme zbylým máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dorůžova. Upečený závin pocukrujeme. Oba záviny potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
TIP: Místo rozinek můžete do závinu přidat mleté ořechy.

Kafe.cz

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.