Sladký dýňový dezert bez lepku

Sladký dýňový dezert bez lepku

Sezona dýní je tu. Upotřebte, co vám vyrostlo na zahrádce, nejen na polévky a k zapékání – vyzkoušejte dýňový flan. Je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná!

„Flan je původně španělsko-portugalský dezert, který je dnes ale také velmi oblíbený ve Francii a získává si své příznivce po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, jedná se o speciálně upečený pudink a my ho pro naše hosty dokonce připravujeme v bezlepkové podobě,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař z Nebespánu v Kašperských Horách.

Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm):

1 dýně (nejlépe máslová) 600–700g

75g třtinového cukru

50g medu

4 celá vejce

2 bílky

1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)

25 cl rumu

kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu

0,5 dcl pomerančové šťávy

350 ml smetany na šlehání (30%)

máslo na vymazání formy

Postup:

V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.

Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.

Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.

Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.

Tip Nebespánu: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

websize_francois_thuilleO autorovi receptu:

FrançoisThuille, šéfkuchař kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, v Mongolsku, Šanghaji… Miluje procházky lesem a sběr hub – to byl prý jeden z důvodů, proč si vybral jako své další pracovní místo Šumavu. V Nebespánu se zaměřil na návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.