Češi kávu a salámy nesnídají

Češi kávu a salámy nesnídají

Skoro polovina Čechů se shoduje na tom, že by bez snídaně vůbec nenastartovali do nového dne. Čím tedy startují? Den začínáme raději čajem než kávou, na pečivo si dáváme spíše sýry než uzeniny a nad zeleninou v oblibě vítězí ovoce. To vyplývá z průzkumu českých snídaňových zvyklostí společnosti Mixit.cz, kterého se zúčastnilo 7500 respondentů.

Jak snídáme?

Snídaně je podle odborníků nejdůležitějším jídlem dne. Pouze necelá polovina Čechů jim ale dává, soudě podle snídaňových zvyklostí, za pravdu,“ hodnotí výzkum Martin Wallner z Mixit.cz. Snídani totiž jen 46 % respondentů považuje za palivo, bez kterého by těžko mohli začít den. I když ji ale nepovažují za velmi důležitou, málokdo ji ale vynechává úplně. Jen 4 % respondentů odpověděla, že jim stačí „tekutá“ snídaně.

Snídaňový deficit dohánějí pak o víkendech. Ve volných dnech 20 % Čechů opouští snídaňovou rutinu a jí něco jiného, než ve všední dny. Třetina snídá dokonce bohatší snídaně nebo si dopřává v poslední době oblíbené brunche. 40 % ale ani víkendové volno nepřesvědčí a jejich víkendová snídaně se neliší od té všednodenní.

Co snídáme?

„Já sladké ráno nemůžu“ nebo „bez kávy bych vůbec ráno nemohl fungovat“ jsou věty, které sice slýcháme u tématu snídaní často, průzkum Mixit.cz ale ukázal, že neodpovídají snídaňovým zvykům většiny. Nejvíce lidí (40 %) uvádí, že rádi střídají sladké snídaně se slanými a 37 % uvedlo, že preferují rozhodně snídaně sladké. Zdánlivě oblíbenou slanou snídani jí pouze 9,5 % Čechů. Zbytek uvedl, že snědí, co zrovna je a preference nemají (13 %).

Dalším překvapením je, že káva není nejoblíbenějším snídaňovým nápojem a ráno si ji nalije jen něco přes třetinu Čechů (37 %). Oblíbenější je čaj, který pije každé ráno 57 % . Třetina Čechů pije k snídani čistou vodu, mléku jich dává přednost jedna čtvrtina.

Pečivo si k snídani dopřává téměř 60 % Čechů, kromě něj se ale oblibě těší i müsli nebo ovesná kaše. Na pečivo si 38 % respondentů dává sýry, uzeniny naproti tomu vyhledává pouhých 17 %. Na českém stole nechybí u snídaně ani vitamíny. S oblibou slaných versus sladkých snídaní koresponduje i to, že po ránu jíme raději ovoce (39 %) než zeleninu (20 %).

„Z průzkumu je patné, že něco jako česká snídaně neexistuje. Každý má jiné zvyky a chutě, ale rozhodně platí, že kafe a chleba se salámem je jen klišé, které nemá oporu v realitě. Mohlo to platit dříve, dneska je ale evidentní příklon ke zdravějším snídaním,“ dodává Wallner.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.