Rekonstrukce prsu po mastektomii

Rekonstrukce prsu po mastektomii

Jaký máte názor na rekonstrukci prsu (po mastektomii) lipotransferem? Nedochází po určité době k vstřebání tuku a tím k deformaci nového prsu? Děkuji za odpověď.

1S9I1829

MUDr. Jiří Paděra

Plastický chirurg a držitel licence České lékařské komory v oboru plastická chirurgie. Je členem společnosti JEP v oboru plastická chirurgie a estetické chirurgie. Dále je členem International Society for Burn Injurie.

Při každém přenosu tuku do jiné oblasti, tedy lipotransferu či lipograftingu, jak se také říká, vždy dochází k částečnému vstřebání aplikovaného tuku. Bývá to 20 – 30%.

Důležitější ale je, že při mastektomii se prsní žláza odstraňuje a vzniká nedostatek kůže a žlázy. A ta se především musí rekonstruovat.  Bez doplnění kůže by nebylo tuk kam aplikovat. Snažím se vysvětlit, že samotná metoda přenosu tuku není metoda rekonstrukční. Tímto se jen nepatrně doplní objem tam, kde již něco zrekonstruovaného existuje. Lipotransferem se nic nového nevytvoří.

Čili přímo o deformaci v důsledku úbytku tuku bych nehovořil. Nicméně je více metod užívaných k rekonstrukci prsů po mastektomii, ale bez vyšetření, nebo alespoň bez zhlédnutí fotografie se k vhodné metodě rekonstrukce prsu nelze vyjádřit.

MUDr. Jiří Paděra

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.