Bílé víno: Pomocník při hubnutí, nebo zdroj kalorií?

Bílé víno: Pomocník při hubnutí, nebo zdroj kalorií?

Pár skleniček bílého na dietě nevadí, ale musíte vědět, které si máte dát. Na sklenku nasládlého, krásně aromatického muškátu raději zapomeňte. Chce to kvalitní suchá vína. Z těch tuzemských například z vinařství Hort, Marcinčák nebo Volařík.

Možná vás překvapilo, že by víno mohlo být kaloricky nebezpečné. Jenže alkohol, včetně toho ve  víně, patří mezi nejzákeřnější  nepřátele racionálního stravování. A ještě větším nepřítelem  je nenápadný  zbytkový cukr, který si často v chuti ani neuvědomujeme.

Prázdné a zrádné

Víno má hned dva druhy kalorií, a to kalorie v samotném alkoholu a pak kalorie ve zbytkovém cukru. Takže i suché víno může být při nadměrné konzumaci příčinou tloustnutí.  Zdá se vám to jako nesmysl? Je to tak. Gram čistého alkoholu má energetickou hodnotu 7 kalorií, takže láhev vína, která má zhruba 70 gramů alkoholu, obsahuje  500 kalorií. Jde o prázdné kalorie, ze kterých tělo nic dobrého  nemá, ale zároveň se s nimi musí vyrovnat, tedy spálit je. A spaluje je bohužel přednostně a na úkor spalování ostatních  tuků a cukrů z jídla.

Lehké  a s mírou

Výhodou vína je to, že oproti tvrdému alkoholu  má čistého  alkoholu mnohem  méně  – samozřejmě  nejhorší jsou v tomto směru koktejly, třeba  taková  cuba libre či mojito (tedy kombinace  alkoholu  se slad- kým nápojem). Takže pokud chcete konzumovat víno při hubnutí, vybírejte si ta s menší hladinou alkoholu  (ideálně  kolem  11 či  12 procent). A kolik ho vypít? Profesor Milan Šamánek, který se problému konzumace vína jako kardiolog  již řadu let vědecky věnuje, má jednoznačný názor: „Pro ženy jsou ideální dvě, maximálně tři deci vína denně, zatímco muži mohou pít každý den i čtyři deci,“ tvrdí profesor,  který je propagátorem pravidelné konzumace vína v malých  dávkách.  Rozdíl v doporučených dávkách mezi muži a ženami je způsoben  tím, že mužský organismus (při stejné váze) rozkládá   alkohol daleko účinněji než organismus ženský.

Šest kostek cukru za večer

Kromě hladiny alkoholu si ještě musíte na dietě hlídat  zbytkový cukr. Ten vínu dává velmi často ještě intenzivnější  vůni  a  chuť, ale tělu v důsledku  kila navrch. Budete tak nejspíš mezi přáteli za bílou vránu, protože v Česku  není tradice výroby a pití suchých vín zažitá tak jako třeba 
v Rakousku, ve Francii nebo v Itálii. I proto zdejší vinaři často připravují vína s výrazným zbytkovým cukrem, konzument to vyžaduje. Například  vinařství Pod Kapličkou má poměrně přesný přehled
o chuťových preferencích   českých  konzumentů vína. Připravuje totiž širokou řadu vín, a i když má v nabídce lehká fresh vína s menším obsahem alkoholu a s minimem cukru, nejúspěšnějšími  víny jsou ta, která mají 40 až 60 gramů zbytkového cukru. Jenže pokud vypijete za večer polovinu takové láhve, dostanete do těla kromě alkoholu 30 gramů cukru, to je šest kostek. Opravdu si je dobrovolně nasypete do čaje nebo kávy?

Pozor na bublinky

Zvláštní  pozor  na  kalorie  ve víně je  třeba   dát  u  sektů,  které   jsou v tomto směru ještě nebezpečnější. Obsah cukru v šampaňském a sektech totiž neodpovídá běžnému značení 
u ostatních,  tedy takzvaně tichých  vín. Zřejmě nejrozšířenější kategorie brut, která je považována za suchou, může mít obsah zbytkového cukru  až do 15 gramů na litr (u tichého vína je to už kategorie polosladkého vína).  Pokud  chcete sušší  šampaňské, musíte sáhnout po extra brut
s maximálně šesti gramy zbytkového cukru. Jestliže je na láhvi napsáno  extra  dry, což by si řada konzumentů  mohla přeložit jako extra suché, opak je pravdou. Jde o sekty s 12 až 20 gramy zbytkového cukru (v této kategorii jsou často ‚suchá‘ italská prosecca). A raději úplně zapomeňte na u nás velmi rozšířený demi sec, který obsahuje zhruba 40 až 50 gramů zbytkového cukru
v jednom litru vína.

Co pít na dietě

Kvalitní suchá  vína  mají  rakouští vinaři, kteří  už tradičně  připravují víno pro běžnou spotřebu  jako suché  a nepříliš  alkoholické  (kolem 12 procent).  Vždy je to mladé víno z loňského  ročníku,  takže  je svěží a minerální.  Vyzkoušejte slavné Veltlínské zelené z Dolního Rakouska či Vlašský ryzlink z Burgenlandu.

Lehké  a aromatické je Rulandské šedé od vinařů ze severní Itálie (především z oblasti Trentina)
a poněkud výraznější, ovšem také vždy maximálně suché a minerální  je víno z francouzského Chablis (odrůdově jde o čisté Chardonnay). Pokud  chcete  pít vína tuzemských vinařů, můžete vyzkoušet nový fenomén v podobě vín se značením VOC. Jde o apelační vína z určených vinic, které patří mezi ty nejlepší v republice. Systém VOC je u nás novinkou a garantuje  typicky regionální  vína – třeba příjemně voňavé sauvignony ze Znojemska či minerální  Vlašské ryzlinky
z Mikulovska. Pokud chcete konkrétní tipy na jednotlivá vinařství, kvalitní  suchá  vína připravují například  Hort, Marcinčák, Volařík či Reisten.

Libor Budínský

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.