Noni – ovoce, které chrání zdraví

Noni – ovoce, které chrání zdraví

Že jsou ovoce a zelenina zdravé, nejspíš víte. Ale už jste slyšeli o ovoci noni, kterému někteří odborníci přisuzují i protirakovinné účinky? Bývá spojováno také s dobrou náladou, protože díky obsaženým látkám pomáhá mírnit zimní deprese.

Kdyby ovoce noni dokázalo všechno, co se o něm píše, patřilo by nejspíše mezi super léky. Některé jeho schopnosti však studie pomalu potvrzují a noni se tak po právu označuje jako super ovoce. Přisuzují se mu mimo jiné antibakteriální účinky, kladný vliv na nervový a oběhový systém i snižování rizika rozvoje zhoubného bujení.

Studie účinky potvrzují

Ovoce noni, odborně Morinda citrifolia, pochází z Polynésie a narazit na ně v běžné prodejně s ovocem a zeleninou není snadné. Naštěstí je k dostání i v podobě potravinových doplňků či šťáv – účinky uvedené na jejich obalech však musíte brát s rezervou, protože nejsou na rozdíl od léků klinicky ověřovány. Některé z produktů na trhu byly Státním ústavem pro kontrolu léčiv schváleny nikoli jako potravinové doplňky, ale jako takzvané potraviny nového typu. Podle jeho rozhodnutí z roku 2004 jde o potravinu určenou pro zvláštní výživu. České úřady v tomto směru následovaly rozhodnutí Evropské komise.

Mnohé z účinků už potvrdily výše zmíněné studie zaměřené na testování účinných látek z noni jako takových i zkušenosti pacientů a lékařů – jednou z odborných prací je například výzkum zaměřený na vliv noni na hladinu cholesterolu v krvi, jehož výsledky vyšly v roce 2010 v časopise Lipids in Health and Disease a který účinky látek obsažených v noni potvrdil.

Jeho užívání podle autorů těchto prací skutečně snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Je přitom šetrnější než některé další přípravky včetně léků s podobným efektem. Studie z roku 2000 zase zkoumala a rovněž potvrdila možnost použití noni při léčbě tuberkulózy. Má také protizánětlivé účinky a probíhají studie testující jej jako možnost prevence před rozvojem rakoviny. Čeští lékaři jsou však ohledně noni málo sdílní.

Silný vitamínový koktejl

Obhájcem šťávy z ovoce noni je například inženýr Leo Strass, který v rámci svého obchodního podnikání noni sám dováží, zároveň ale upozorňuje na to, že pokud na ně někdo není zvyklý, nemusí mu po něm být zpočátku dobře. „U mých klientů jsem se setkal i s únavou či s různými jinými počátečními problémy. Vždy to přešlo, chce to jen hodně pít neperlivou vodu, aby mohly nečistoty z těla rychle odcházet. V žádném případě to nevzdávat, maximálně snížit na pár dní dávku. Pro někoho to může být vitamínová darda, na kterou tělo reaguje po svém,“ uvedl na webu doktorka.cz. Připouští také, že pozitivní efekt se může objevit po týdnech, nebo dokonce měsících užívání. Alergici by rozhodně měli být opatrní a obecně se noni moc nehodí pro lidi, kteří dávají přednost potravinám z prostředí, kde žijí oni sami.

V tekuté podobě je noni nejúčinnější. Nevýhodou potravinových doplňků, například šťáv z noni, je jejich poměrně vysoká cena. Půl litru stojí minimálně kolem 500 korun, litr mezi sedmi sty a osmi sty korunami – nepije se však jako jiné šťávy, užívá se 20 až 30 mililitrů jednou denně. Někomu může vadit také fakt, že nejde o čistě přírodní produkt, přípravky bývají dochucovány – samotné noni totiž nechutná nejlépe.

Radka Wallerová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.