Makovník s meruňkovou marmeládou

Makovník s meruňkovou marmeládou

Mák je neprávem často opomíjenou ingrediencí. Je to velká škoda, protože zejména v oblasti pečení je nepřekonatelný pro svou aromatickou chuť. Obsahuje velké množství vápníku, hořčíku a fosforu!

Ingredience:

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 hrnek plnotučného čerstvého mléka
  • půl hrnku rostlinného oleje
  • 2  větší vejce
  • 1 sklenice domácí meruňkové marmelády (asi 250 g)

Poleva:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

Vyhřejte si troubu na 180 stupňů. Polohrubou mouku smíchejte ve větší míse s namletým mákem (dá se koupit, ale lepší je umletý doma, má mnohem silnější aroma), cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Dále do směsi přidejte ještě mléko, olej a nakonec vejce. Vše v míse zamíchejte, a vytvořte tak jemné těsto.

Když je těsto hotové, vymažte si plech na pečení máslem a vysypejte jej strouhankou. Následně na něj nalijte všechno těsto a rozetřete ho rovnoměrně po celé ploše a dejte péct na cca 40 minut.

Když je moučník hotový, nechte ho vychladnout a připravte si marmeládu i polevu. Studený makovník rozřízněte podél velkým plochým nožem (můžete i na dvakrát). Celou plochu moučníku potřete marmeládou, potom jej zase složte dohromady. Nakonec navrch rozetřete bílou polevu, kterou nechte asi půl hodiny zaschnout. Poté můžete makovník servírovat svým hostům!

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.