Jablečný štrůdl z pivního těsta

Jablečný štrůdl z pivního těsta

Štrůdl je na našich stolech častým zákuskem. Vyzkoušejte si tentokrát jeho variantu z pivního těsta, které je snadné na přípravu a překvapí vás svou lahodnou chutí a křehkostí! Pivo je úžasné na problémy s pletí, protože obsahuje spoustu vitamínů skupiny B!

Ingredience na 2 nohy štrůdlu:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka rostl. tuku Hera
  • 250 ml piva
  • špetka soli
  • 1 vajíčko na potření štrůdlu

Náplň:

  • 400 g nastrouhaných jablek
  • 1 hrst strouhanky
  • 100 g hrozinek
  • 100 g ořechů (mandle nebo vlašské ořechy)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • skořice

 Postup:

Jako první si připravte pivní těsto. V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí rukou pomalu vypracovávejte hladkou hmotu. Těsto se může lepit na prsty, proto si je navlhčete vlažnou vodou. Když je těsto hotové, nechte ho na chvilku odpočinout a zapněte troubu na 180 stupňů.

Těsto si rozdělte na dvě části a z každé z nich vyválejte asi 3 mm silné placky ve tvaru obdélníku. Ty nejdřív poprašte slabou vrstvou strouhanky, která absorbuje přebytečnou šťávu z jablíček. Dále na těsto navrstvěte nastrouhaná jablka, rozinky, oříšky, vanilkový cukr a skořici. Ingredience klaďte asi 3-4 cm od okraje těsta.

Nakonec štrůdly srolujte jako palačinku a na koncích těsto pořádně zahněte a uhlaďte, aby nic neuniklo ven. Zbývá už jen vajíčko, kterým moučník potřete po celém povrchu. Vložte do trouby a pečte cca 30-40 minut.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.