Bojím se osteoporózy

Bojím se osteoporózy

Je mi pětačtyřicet. Před třemi lety mi odebrali vaječníky i dělohu kvůli cystám. Hormonální substituce mi nedělala dobře, tak už poslední rok beru na umělou menopauzu přírodní substituci. Začaly mě ale bolet kosti. Je pravda, že mi hrozí osteoporóza, protože neberu klasické pilulky s hormony? A jak se dá vápník doplňovat?

MUDr. Alexandr Barták

Gynekolog a porodník. Věnuje se léčbě neplodnosti a porodnictví. Provozuje soukromou gynekologickou ordinaci v Praze - Vysočanech, publikuje v odborných i lifestylových časopisech.

Po menopauze klesne hladina ženských pohlavních hormonů, a tím začne proces odvápňování kostí (přesněji: k odvápňování s věkem dochází vždycky, ale po poklesu hladiny ženských pohlavních hormonů se významně urychlí). Jestliže vy jste přišla o vaječníky pět let před dobou, kdy jinak obvykle končí jejich funkce, v procesu odvápňování máte pět let náskok, a to není moc dobře.

Ale pořád to není jednoznačný důvod podávat hormonální substituci. Proces odvápňování kostí, který může vést až k osteoporóze a jejím komplikacím v podobě zlomenin, je totiž u každého jiný. U někoho je rychlý, u někoho zase tak pomalý, že během života nikdy nedosáhne stupně klinicky významné osteoporózy. Obecně se dá říci, že je rychlejší u žen štíhlých až hubených, u kuřaček a žen, které mají málo pohybu.

Nejlepší by bylo nechat si změřit stav vašich kostí takzvanou denzitometrií a pokud nebude proces řídnutí kostí u vás pokročilý, hormonální substituci rozhodně brát nemusíte. Žijte aktivně, cvičte, sportujte, nekuřte, nedržte žádnou drastickou redukční dietu a bude to pravděpodobně stačit. Protože další faktor, který významně zpomaluje řídnutí kostí, je dostatečný příjem vápníku v potravě, jezte stravu bohatou na tento prvek. Také si můžete koupit tablety s vápníkem, v lékárnách je jich k dispozici široké spektrum.

S tou „přírodní substitucí“ hormonů (bývají přípravky s takzvanými fytoestrogeny) jste to moc nevyhrála. Účinky jsou podle mne velmi slabé, spíše vůbec žádné a vzhledem k obvykle dost vysoké ceně těchto přípravků to nestojí za to. A bolesti kostí, myslím, příznakem osteoporózy nejsou.

MUDr. Alexandr Barták

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.