Co jíst v těhotenství? Oříšky ano, hermelín raději ne

Co jíst v těhotenství? Oříšky ano, hermelín raději ne

Žena, která má doma plus minus pubertální dítě a je teď znovu těhotná, se možná diví, jak se některé rady v průběhu času mění. Zatímco na přelomu tisíciletí mohla mít budoucí matka pocit, že si nesmí dát k jídlu skoro nic kvůli možnému rozvoji alergie u dítěte, dneska už se to tak přísně nebere.

Příkladem mohou být třeba oříšky, ryby a další potraviny, které mohou vyvolat potravinovou alergii. Dneska už je těhotným nikdo nevymlouvá, samozřejmě v případě, že na ně nejsou ony samy skutečně alergické.

Dítě může ohrozit listerióza

Přesto existuje skupina potravin, kterým by se těhotné ženy měly raději vyhnout, protože mohou být pro jejich zatím nenarozené dítě skutečně rizikové. „Ženy by v této době určitě neměly jíst potraviny, které mohou obsahovat zárodky listeriózy,“ říká lékařka Jana Vondráková. Listerióza je střevní infekce, ale pro těhotné je mnohem nebezpečnější než pro ostatní lidi, protože může způsobit úmrtí plodu v děloze.

Bagetám se vyhněte

Bakterie, která ji způsobuje, bývá například na špatně umyté zelenině, ale také v majonézových salátech, plněných bagetách či měkkých sýrech. Těhotná proto udělá dobře, když si hermelín dá maximálně tak dobře rozpečený, nikoliv samotný či třeba nakládaný. Na listerie platí teplota alespoň sedmdesát stupňů.

Velkým rizikem je také syrové maso či nepasterizované mléko, rovněž se v nich může vyskytovat listerie. Problém je v tom, že těhotným stačí k tomu, aby se nakazily a nemoc se u nich rozjela, mnohem menší množství bakterií než ostatním lidem. Na druhou stranu, na místě není ani přehnaná opatrmost, protože jestli dítě v břiše něco potřebuje, je to pestrá strava a spokojená matka, která se nenervuje nad každým kouskem jídla, který pozřela.

Ani při kojení už není jídelníček tak proškrtaný

Mimochodem, změnila se i doporučení týkající se toho, co jíst, když se dítě narodí. Ještě před pár lety, nebude to víc než pět až deset, se doporučovalo, aby si matka v tuto dobu preventivně odpustila veškeré nadýmavé věci kvůli možnému břichabolu dítěte či třeba citrusové ovoce, aby omezila riziko vzniku alergií, dneska jsou rady lékařů mnohem umírněnější. Například podle lékařky Anny Klimové může kojící žena jíst i jídla obecně považovaná za nadýmavá, ale pokud jí problémy nepůsobí, neměla by vadit ani dítěti.

A podobně se zmírnilo pravidlo týkající se alergií. Zatímco před několika lety se zejména alergičkám při kojení doporučovalo, aby si odpustily všechny potenciálně rizikové potraviny – tedy nejen oříšky, ale třeba i mléko – nové výzkumy ukázaly, že tahle prevence smysl nemá. Žena může i během kojení jíst vše, na co sama žádnou alergii nemá.

Anna Chaloupková

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.